Navigatie: Drumfanfare | Geschiedenis
In mei 1945 werd de drumband "St. Jan" opgericht door de heer Gerrit Schipper. Gestart werd destijds met een paar oude legertrommen waarop bij Willem Schipper thuis geoefend werd. De drumband stond vanaf het begin onder leiding van Gerrit Schipper.
In oktober 1949 werd de drumband uitgebreid met enkele Bes-klaroenen. Tevens werd in dat jaar het allereerste bestuur gekozen. Dit bestuur bestond uit drie personen, namelijk Theo Geven, Hent Bouwman en Henk Schipper. Het korps bleef in die jaren gestaag groeien en in 1957 werd de vereniging lid van de Muziekbond voor Midden- en Oost Nederland "Sint Willibrord", waarna de successen begonnen op de jaarlijkse bondsconcoursen.
Omstreeks 1957 werd de drumband verder uitgebreid met fluiten en in deze jaren groeide het ledenaantal tot ongeveer 45 spelende leden.

Rond de jaren '60 begon de drumband deel te nemen aan de jaarlijkse bondsconcoursen. Er werd van jaar tot jaar gepromoveerd en in 1974 werd de drumband uitgenodigd voor het Nederlands Kampioenschap in Kerkrade. Dit werd het eerste muzikale hoogtepunt van de vereniging, maar zeker niet het laatste.

Gerrit Schipper was in die tijd niet alleen instructeur bij de drumband, maar ook bij veel andere muziekverenigingen in de omgeving. Daarom werd eind jaren '60 ook de "Kring Babberich" opgericht, een soort verbond tussen een aantal verenigingen in de omgeving. Een aantal verenigingen die vanaf het begin en nu nog steeds lid zijn van deze Kring, zijn PCL uit Lobith, St. Anna uit Oud-Zevenaar, Eensgezindheid uit Aerdt en St. Martinus uit Didam. Een jaarlijks terugkerend onderdeel binnen de Kring is het organiseren van een festival. Dit doen de verenigingen om de beurt.

In 1975 vond er een enorme verandering binnen de vereniging plaats. Gerrit Schipper, de man die de drumband had opgericht en groot had gemaakt, stopte na 30 jaar als dirigent en tamboer-maître. Zijn functie als dirigent werd overgenomen door Casper Braafhart en onder zijn leiding behaalde de drumband grote successen. Het korps werd langzamerhand "omgebouwd" tot een Es-Des bezetting, terwijl het pijperkorps gehandhaafd bleef. In deze bezetting werd in 1983 te Wouw wederom de Kampioenswimpel behaald. In 1985 werd in Weert met de fluitisten de derde Nederlandse Kampioenswimpel behaald.
In 1985 besloot de vereniging muzikaal een andere weg in te slaan. Het orkest zou nu worden omgebouwd tot een drumfanfare. In 1986 werden de nieuwe instrumenten aangeschaft en met schuttersfeest 1987 werd deze nieuwe bezetting voor het eerst gepresenteerd. Overigens werd in deze tijd pas serieus begonnen met het lezen van notenschrift bij de leden. Voor die tijd werd alles nog uit het hoofd gespeeld, alhoewel de fluitisten al iets eerder waren over gestapt van "kruisjes en nulletjes" naar het notenschrift.

Begin jaren '90 ontstond het idee om ook de naam van de vereniging te veranderen in Drumfanfare "St. Jan", hetgeen in 1995 ook officieel in de statuten is gewijzigd. In de loop der jaren heeft de drumfanfare vele prijzen in de wacht gesleept. Zoals gezegd het behalen van de kampioenswimpel in Kerkrade, Wouw en Weert, maar ook in Breda ('90), Rucphen ('93) en Nederweert ('99) werd de Nederlandse kampioenswimpel behaald.

In 2001 werd het orkest uitgebreid met een saxofoonsectie en in dat jaar droeg Casper Braafhart na 27 jaar zijn functie als dirigent over aan de huidige dirigent Michael van den Broeck. Onder zijn leiding werd de aandacht al snel verlegd van marcherend naar het concerterend muziek maken. Doordat de drumfanfare op een hoger niveau muziek ging spelen, werd een goede opleiding van jeugdleden steeds belangrijker. Hierdoor is het jeugdbeleid de laatste jaren totaal herzien. Inmiddels heeft de vereniging een eigen jeugdorkest en met voorspeelmorgens, het volledige beheer over de professionele opleiding van jeugdleden en een constante stroom nieuwe leden maakt de drumfanfare zich nu klaar voor de toekomst.